tiistai 12. marraskuuta 2013

Oikeudenmukaisuutta ja vastuullisuutta



Siuntion valtuusto päätti vuoden 2014 talousarviossa nostaa sekä kiinteistöveroa että kuntaveroa.
Ratkaisu saattaa olla vastuullinen mutta ei oikeudenmukainen.  Esitimme ratkaisua, joka olisi ollut kumpaakin.

Emme tarvitse tilastoja tietääksemme, että rahat ovat perheissä tiukalla. Siksi olisimme nostaneet nyt kiinteistöveroa ja talouden tasapainotuskauden lopulla mahdollisesti kuntaveroa. Kiinteistöveroa maksetaan myös pääomatuloista. Sitä maksavat myös kesäasukkaat.

Kuntataloudelle on oltava lain mukaan tasapainotussuunnitelma, jolla kertyneet alijäämät voidaan kattaa. Näin halutaan painottaa vastuullisuutta päätöksenteossa.  Ehdotuksemme olisi täyttänyt tämänkin vaatimuksen sillä pelkästään kiinteistöveron nostoilla, ylijäämää olisi kertynyt +381 799 € ja kuntaveron nostolla puolella prosenttiyksiköllä 2017 +930 891 €.  Vastuullisuutta ei yleensä mitata rahassa. Nyt kuitenkin mitattiin. Valtuuston päättämillä yhtäaikaisilla verojen korotuksilla, ylijäämä on 1 657 568 €.

Emme äänestyttäneet asiasta sillä lopputulos olisi ollut sama. Mutta kunnanhallituksen eriävästä mielipiteestä tulee esille näkemyksemme. Tietysti meidän on myös parannettava omaa arvokeskusteluamme niin, että myös oikeudenmukaisuus tulee kaikille yhtä tärkeäksi kuin meille.

Kirstian Parviainen
Arja Alho

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti