keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Kuninkaantie - lapsen kengissä vai unohdettu mahdollisuus?

Kuninkaantie- Kungsvägen-King´s Road

Tässäpä kuvien kera  siitä, kuinka pyöräilijä näkee kuntamme merkittävimmän matkailutien.

Siuntion kunnan läpi kulkee siis EuroVelo 10- reitti, sekä kaksi Helsinki-Turku-reittiä (pohjoinen ja eteläinen). Näistä eteläinen kulkee Siuntion läpi, kuten EuroVelo 10. 
Lisäksi osa pyöräilijöistä matkaa seuraten Kuninkaantietä , joko eteläistä reittiä tai pohjoista. Helsinki-Turku-reitin pohjoinen osuus seuraa loogisesti pohjoista Kuninkaantien reittiä.

Siuntiolaisen etuna olisi tietenkin markkinoida pohjoista reittiä, joka kulkee Siuntion palveluverkon läpi.

Miltä opastus näyttää pyörällä liikkuvien Pariisilaisen Pierren tai Krakovalaisen Jelenan silmin?

Tervetuloa Siuntioon, tältä näyttää, kun pyöräilijä saapuu idästä Kuninkaantietä pitkin. Vaatimaton kyltti alamäessä, jossa pyöräilijä keskittyy tiukkaan mutkaan.



Kelassa paikallinen kahvila on osannut mainostaa palveluaan. Erään matkailu- ja pyöräilyoppaan mukaan tästä lähtee myös reitti kohti Siuntion keskustaa. Paikalla ei kuitenkaan ole minkäänlaista opastusta.
Seuraavaksi tuleekin sitten se hankalin kohta reitillä. Pyöräilijä pitäisi osata kääntyä oikealle kirjailija Maikki Harjanteen talon kohdalla, mutta koska risteys on erittäin huonosti merkitty, niin pyöräilijät päätyvät kantatie 51:lle ja kiepaisevat pienen mutkan kantatien kautta (onneksi siellä on edes ABC-huoltamo) ja samalla pyöräilijöiltä jää näkemättä vanha kuninkaansilta.
Tarkkanäköinen huomaa liikennemerkkipylväässä ruskean pyörätarran, joka ohjaisi sillalle.

Kauniin sillan jälkeen saavutaan Kuninkaantien läntiselle osuudelle ja nyt edessä pyöräilijällä on  t-risteys, mutta mennäkkö oikealle vai vasemmalle?...
Tuon värinsä menettäneen kärkikolmion takaaa löytyy opastarra. Tosin sekin on värinsä menettänyt, sen kuuluisi olla ruskea ja helposti löydettävissä...tarkka pyöräilijä saattaa sen löytää nimikyltin vasemmasta tolpasta.


Sitten poljetaankin jo lähelle Siuntiontietä ja merkit ovat hyvät, sellaiset kuin niiden kuuluu ollakkin. Valintana eteläinen tai pohjoinen reitti. EuroVelo 10 polkijat jatkavat suoraan, kohti Inkoon Degerbytä, mutta osa pyöräilijöstä lähtee pohjoiselle reitille, kohti Siuntion asemaa eli keskustaa.

Seuraava asema: Siuntio eli polkijat saapuvat Siuntion taajamaan ja opastus ohjaa pyöräilijän turvallisesti pyörätielle.

Kerrostalojen kohdalla pyöräilijä kokee yllätyksen, alamäessä t-risteys, jossa pitäisi valita mennäkkö oikealle vai vasemmalle. Aikanaan kun poljin Siuntioon ensimmäistä kertaa valitsin oikealle menevän tien ja ihmettelin kerrostalon parkkipaikalla hetken.

Nopeasti pyöräilijät tästäkin haasteesta löytävät tiensä eteenpäin... tosin Uusimaa matkailu- ja pyöräilyreittejä-kirja lähtee opastamaan pyöräilijää Aleksis Kivin tielle ja sieltä matonpesupaikalle, edelleen radan ali juna-asema rakenneuksen takaa ja kirjaston takaa. Siellä on muutaman kerran saanut palauttaa hortoilevia pyöräilyihmisiä takaisin taipaleelle.

Kylän palveluista nautittuaan pyöräilijä lähtee kohti kirkonkylää ja joutuu ihmettelemään Nimismiehenmäen risteyksessä. Kuninkaantien kartan mukaan reitti menisi sieltä, mutta opasteita ei ole.

Yläpuoleisen kuvan 50-nopeusrajoitus merkissä näkyy pyöräilijöille tarkoitettu tarra. Alemmassa kuvassa lähikuva opastarrasta. Siitä sopii ottaa tarkkka suunta.
Tässä vaiheessa joku uppoutuu Siuntion kylpylän pehmeisiin patjoihin ja kerää peiton alla voimaa yön yli.

Seuraavaksi edessä on jälleen t-risteys. Vasemmalle lähtisi Kuninkaantie ja pyöräilijöiden kuuluisi mennä suoraan pikkuiruiselle Tyyskyläntielle->Suitiantielle (kirkon ohi)->Kirkkotielle ja sen jälkeen takaisin Kuninkaantielle. Muitta kuitenkaan ei autoja, eikä pyöräilijöitä opasteta mihinkään.

Tämän jälkeen Pierren tai Jelenan onnistuessa valitsemaan oikean reitin hän pääsee nauttimaan vielä Lappersin maalaismaasemista, ennenkuin katoaa Lohjan puolelle.

Yhtään opaskarttaa pyöräilijät eivät matkalla kohdanneet.

Seuraavassa postauksessa poljemme matkan toiseen suuntaan eli lännestä itään...sitä odotellessa...kireitä ketjuja itse kullekkin.

jk: 30.10.2013
Syksyn edetessä puista tippui lehdet ja yksi opasmerkki löytyi puun oksien takaa. Juuri ennen tuota viimeistä kuvaa löytyikin opaskyltti ja tässä alla siitä kuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti