lauantai 19. lokakuuta 2013

Kuninkaantie - lapsen kengissä vai unohdettu mahdollisuus? -Osa II

Kuninkaantie- Kungsvägen-King´s Road

Edellinen postauksessa poljettiin Kuninkaantie idästä länteen ja tutkailtiin sen ongelmakohtia. Nyt kuvitteellinen pyöräilijä matkaa Siuntion läpi toiseen suuntaan eli lännestä itään. Olkoon tämä kuvitteellinen pyöräilijä täsmällisyyttä vaativa saksalainen Günther mahtavine viiksineen ja nahkapyöräilyhousuineen. 

Lohjan Virkkalasta Günther saapuu Siuntion rajalle ja kas vain aurinko alkaa paistamaan Güntherin kasvoille, joten hän ei huomaa Siuntion kunnan hienoa kylttiä.



Lappersin kylän kohdalla Günther ei koskaan tule tietämään, että kahden kilometrin päässä olisi tarjolla BB-majoitus, joten hän matkaa väsyneillä jaloillaan kohti Siuntion kirkonkylää ja sen tunnettua kylpylää.  Ehkäpä BB-majatalo Störsbyssä saa matkalaisia ilman mainontaakin?


Pyöräilijä kitkuttaa ja päättää pistäytyä Gårdskullaan, jonka saksankielisiin kotisivuihin hän on kotipuolessa ehtinyt tutustua. Kaunis maatila härkineen, mutta kuten kotisivuillakin todettiin, näin myöhäissyksynä auki vain tilauksesta.

Pyörä takaisin Kuninkaantielle ja Siuntion kirkonkylän kohdalla pysähdytään ihmettelemään mukaan saatua Kuninkaantien karttaa ja Suomesta ostettua pyöräilykarttaa. Tästä pitäisi pyöräilykartan mukaan kääntyä vasemmalle Kirkkotielle tai muutaman kymmenen metrin päästä oikealle Kuninkaantien reittiä. Täsmällinen saksalainen päättää jatkaa suoraan, koska mitään opasteita ei risteyksissä ole.



Günther ohittaa paikallisen bensaaseman, josta on tullut pikkuhiljaa pääkaupunkilaisten pyöräilijöiden keskuudessa tunnettu taukopaikka. Heti bensa-aseman jälkeen saksalainen näkee kylpylän opastetaulun. Oikealle reitillä ollaan siis, mutta mihin Kuninkaantie on kadonnut? Jatkuuko se suoraan kohti Lapinkylää? 

Olisiko pitänyt kääntyä jo aiemmin? Missään sitä ei pyöräilijälle opasteta, eikä liioin autoilijalle. 
Hyvin nukutun yön jälkeen hän hyppää takaisin satulaan ja ilokseen huomaa, että matka jatkuu kylpylän väen opastuksen jälkeen kohti Siuntion asemaa ja vieläpä pyörätietä pitkin. Ensin autotien vasemmalla puolen ja Fallin jälkeen oikealle puolen. 
Siuntion asemalla hän pääsee täydentämään eväsvarustustaan ja ihmettelee, ettei kylästä löydy opastaulua. Ehkä kylässä ei ole mitään nähtävääkään. 
Yhtä-äkkiä tien vieressä on punainen tupa ja tien vieressä kyltti jossa lukee "Fanjunkars, Aleksis Kivi, asui täällä, bodde här , 1864-71. " Saksalainen tuumii, että todennäköisesti tässä on jonkun merkittävän henkilön kotitalo ja nappaa kuvan kamerallaan.
Muutaman kymmenen metrin päässä pyörätiekyltti opastaa häntä vaihtamaan autotien vasemmalle puolen. Täsmällinen saksalainen tekee työtä käskettyä.
Poljettuuan tasan 270 metriä pyörätie päättyy ja polkijan pitää ylittää autotie jälleen. Saksalainen kiroaa opastekyltin laatijan sinne alimpaan kerrokseen, jossa pyörän ketjut ovat ruostuneita ja renkaat reikiä täynnä.

Muutama kilometrin Siuntiontietä vielä ja vihdoin ja viimein Günther huomaa tutun merkin, joilla reitti piti olla merkitty. 

Samalla hänen seuraansa liittyy Euro Velo 10 -reittiä seuraava italialainen Gianni. Kaksikko vaihtaa kuulumiset ja jatkaa matkaa kaksin. Gianni kertoo, että kohta heidän tulisi kääntyä vasemmalle kohti vanhaa Kuninkaansiltaa ja molemmat olettavat, että sinne löytyy opasteet. Mutta huomaavatko he kyltin?



Tienlaidassa on kyltti ja pelkästään pyöräilijöille tarkoitettu opaste, jos sen huomaa ja karauttaa pyörän puolen metrin päähän kyltistä, niin siinähän ihan selkeästi nuoli näytää, että vasemmallehan sitä pitäisi kääntyä.



Günther ja Gianni polkevat ajatuksissaan kuitenkin ohi ja kiertävät autoille tarkoitettu reittiä pitkin kantatien kautta ja joutuvat ylitämään vilkasliikenteisen tien kahteen kertaan aivan turhaan.


Jos kaksikko olisi löytänyt oikealle reitille, niin sillan jälkeisessä "Harjanteen" T-ristetyksessä olisikin taas pitänyt ihmetellä. Oikealle vai vasemmalle?


Kelassa hekin huomaavat paikallisen kahvilan oikein sijoitetun kahvilan kyltin.

Muutaman kilometrin jälkeen he hyvästelevät Siuntion kunnan ja matkaavat Kirkkonummen puolelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti